
Men vad ska man då äta om man vill "äta efter säsong" även då det inte är höst? Varför drar folk aldrig några sådana exempel? Är alla andra råvaror "säsongslösa"? Jag har dock ett par exempel på råvaror som hör hemma i andra årstider än på hösten:
färskpotatis (och andra primörer) - försommaren
kräftor - sensommaren
jordgubbar - hela sommaren
Men sen tar det stopp. Vad ska man egentligen äta de andra årstiderna om man har som ambition att äta efter säsong? På våren till exempel - är det maskrosor som gäller då? Och på vintern? Eventuell snö och is?
Och vad händer med alla dessa råvaror som är "säsongslösa" eller, mer korrekt uttryckt, som har lite halvsäsong året runt? Till exempel mjöl, fisk, ägg, linser, nötter, lök, vitlök, mjölk, räkor, blomkål och köttfärs - när ska man äta det här?
Summa sumarum: det här med att säga att man bör "äta efter säsong, till exempel mycket rotfrukter på hösten" känns mest som en tom fras, en klyscha. Något som många personer har lärt sig utantill och rabblar mest för att det låter bra och smart. I mina öron låter det mest kefft.
3 kommentarer:
Word!!
svamp är rätt höstigt med va.
Att "skämta bort" det här med att äta efter säsong är otroligt slött. Alla måste försöka göra vad dom kan för att bidra till att miljön får tillbaka vad vi har tagit i flera decenium nu.
Kolla upp lite säsongsmat istället för att försöka lista ut det själv. För mig tog det 10 sekunder att hitta denna länk på google: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=15856&a=967341
Skicka en kommentar