söndag 30 september 2007

Att sväva runt i medelklassförvirring

Det är smärtsamt att vara en frukt av bourgeoisien: All denna bildning. All denna eftertanke. Alla dessa val. Alla dessa svek. Allt analyserande. Allt ifrågasättande. Medvetenheten men samtidigt denna totala förvirring.Vem är jag?

Det kanske är en en klyscha av banala mått, men visst kan man ibland inte låta bli att tänka att allt vore oändligt mycket enklare om man tillhörde socialgrupp tre. Man drog iväg på Ålandskryssning någon gång om året och var nöjd så.

fredag 28 september 2007

Magasin 3

Jag jobbar på konsthallen Magasin 3, här i Stockholm. Magasin 3 är en av Sveriges ledande institutioner för samtida konst och det vi gör är otroligt kul, intressant och utmanande - vi tillhandahåller ett forum för konst. Modern konst. Konst som är medryckande, provocerande och agiterande. Konst som berör. Konst som undersöker. Konst som leker. Vi tar konst på allvar och vi anser att konst är otroligt viktigt. Vår målsättning går ut på att aktivt medverka i det samtida kulturklimatet genom att introducera och presentera konstnärskap och stödja konstnärlig verksamhet. Hos oss i personalen finns det ett spännande spektra av olika personligheter och vi befinner oss i en stimulerande konkurrenssituation. Gemensamt för oss alla, som arbetar här på Magasin 3, är att vi alltid sätter konsten i främsta rummet, konst är allt!

tisdag 25 september 2007

Jippie!

måndag 17 september 2007

Inför tenta MeMS, Jv ht 07

Jag har tenta på onsdag och nu har jag kommit till det stadiet då jag tänker att det inte är något bra att plugga mer, tvärt om. Inte så att jag känner mig säker på det som jag borde känna mig säker på utan för att det enda som kan hjälpa mig nu är en lyckoamulett. Jag måste skaffa mig en riktig jävla lyckoamulett laddad med kraft. Allt står och faller nu med denna amulett som jag måste ägna morgondagen åt att finna.

lördag 15 september 2007

Magnetentävling!

En bekant till Magnetenbloggen var inne på "Rakels Candy Video" på Hornsgatan här i Stockholm. Framför henne i kön stod Karl-Jonas från First Floor Power. Karl-Jonas sa till expediten: "Jag söker den där filmen från förra året med den mest populära färgade killen!"

Vi på Magnetenbloggen undrar nu: Vilken film var det Karl-Jonas sökte och vem var egentligen den där "färgade killen" som Karl-Jonas syftade på? Maila in svaret eller lämna ditt svar i kommentarsfältet. Senast fredag 21/9 vill vi ha era bidrag!

Vinnaren får en klassisk tigerkaka levererad av Magnetenredaktionen och våra hundvalpar Juno och Puck(förutsatt att du bor i Stockholmsområdet).

Katterna

Mina katter är som två adoptivbarn - en är som är ett jätteduktigt och artigt adoptivbarn (som säkert skulle vara bra på att spela piano om jag hade ett piano) och den andra är som ett missanpassat, stökigt och rotlöst litet tonårigt adoptivbarn. Charlie, Monsieur - PASS PÅ NU KÖR VI!!! I "140!!!
Kan man jämföra Thailandsgubbar och Afrikatanter?

Mer tankar om Afrika



















"Vår relation till Afrika är så pass ytlig att det antingen är en förälskelse eller ett hot. Det är helt sjukt!"

Hur ska vi ändra detta? Är handel eller bistånd det mest respektfulla sättet att vara varandras jämlikar? Kan handeln göras mer respektfull och jämlik än den är idag? Det vore ju verkligen drömmen!

Tankar om färgadhet

Konstutställningen Africa Remix på Moderna Muséet väckte många tankar om vad färgadhet är för något:

"Fan vad jag tyckte att den var dålig alltså! Pinsam!"

"Vårt intresse för Afrika är pinsamt! Jag gillar att tänka på mig själv som en lång neger. Jag gillar att föreställa mig själv som en lång neger. Därför gillar jag att framställa mig själv som en goofy kille. Man är en blandning av dominant och goofy. Man kan framstå som ett barn men ändå vara livsfarlig."

torsdag 13 september 2007

Klass

En av skillnaderna mellan medelkass och kulturmedelklass är att representanter för kulturmedelklassen har lite skrynkligare kläder.
När jag kom hem idag hade katterna haft ner brödpåsen på golvet + haft hål på den och ätit upp halva brödet. Katter äter ju inte ens bröd.

onsdag 12 september 2007

tisdag 11 september 2007

"Upp till kamp"

Jag har kollat lite på SVT:s nya dramasatsning "Upp till kamp" och reflekterat över det märkliga faktum att det endast är en person i hela serien som pratar göterborgska. Serien utspelar sig i Gbg och då vore det väl naturligt, kan man tycka, att det snackades göteborgska! Flertalet pratar någon slags slapp rikssvenska (förutom en som pratar skånska). Beror detta på slöhet från skådisar/regisör eller är det helt enkelt bara en miss? Serien känns ju påkostad i övrigt och då förstår jag inte varför de inte har lagt en del av budgeten på att hyra in en dialektcoach. Kanske är det ett stilistiskt och okonventionellt grepp? Jag tycker hur som helst inte om det.

måndag 10 september 2007

Större risk bli påkörd än att falla offer för terrorattack?

Många som jag har pratat med är rädda för terrorattacker. Tänk om flygplanet som jag sitter på skulle sprängas i luften? Tänk om vårat gemensamma dricksvatten skulle bli förgiftat? Tänk om någon skulle släppa ut giftig gas i tunnelbanan?

Detta är olika scenarier som man kan måla upp i sin fantasi. Jag förstår att man känner sig otrygg om dessa "tänk om..." dagligen får fritt spelrum inom oss, men jag tror inte att det är nödvändigt att känna såhär. Jag kan utgå från mig själv: jag är inte rädd för terrorattacker. Jag är på min vakt - självklart - men inte RÄDD. Jag är medveten om att det i alla tider har funnits galningar som på olika vis försökt sätta samhällen i skräck. Ofta har de tyvärr lyckats (till exempel vid och efter attacken mot World Trade Center i New York). Detta var en tragedi som kom att lämna djupa sår i mänklighetens hjärta. Mitt syfte är inte att förringa människors rädslor för terrorattacker, tvärt om, men jag tänker såhär: ni behöver inte gå omkring och vara rädda i onödan! Bekämpa i stället rädslan genom att ta hjälp av statistiken som talar sitt tydliga språk: det är det är större risk att bli påkörd av en bil än att falla offer för en terrorattack!

lördag 8 september 2007

Info om Tjur Ruset

10 km på årets tuffaste terrängbana. Antar du utmaningen?
I Tjur Ruset väntar tio omväxlande och tuffa kilometrar genom krävande terräng. Vi letar upp de brantaste backarna och de blötaste kärren. För att riktigt sätta deltagarna på prov bygger vi dessutom några extra hinder längs banan.
Antar du denna utmaning?

Info om Tjejmilen

25:e Tjejmilen söndag 31 augusti 2008

Tjejmilen är landets största idrottsevenemang för kvinnor med drygt 22 000 deltagare. Det bjuds både på fest och tävling när loppet avgörs för 25:e gången söndagen den 31 augusti 2008.
Missa inte jubileumsloppet! Vi lovar extra festligheter i samband med Tjejmilen 2008.
Loppet är en fest och även en tävling för den som så vill. Du tävlar mot dig själv och testar din kondition på den sköna 10 km-banan runt Djurgården i Stockholm.
Att springa en mil är en prestation oavsett vilken fart du håller. Det är en lycka att nå målet och känna tillfredsställelsen; ”Jag klarade det!”

Bellmanstafetten - en rapport

Bellmanstafetten är över. Det var mycket regn, men urkul och jag fick en långt mycket bättre tid än jag trodde. Mina lagkamrater sade mig att jag är en oupptäckt löparbegåvning! Jag fick helt klart mersmak!

fredag 7 september 2007

En fråga:

Hjälp! Varför finns det ingen De Cecco-pasta på Konsum Slussen? Hur går det då för alla oss småborgliga människor som bor vid Slussen alternativt har Slussen som närmaste knutpunkt? Har de tänkt att vi ska vi äta råttor eller?

En dag kvar

Imorgon: Bellmanstafetten

torsdag 6 september 2007

Vart tog Johan Widerberg vägen?

Vi är många som undrar: Vad gör Johan Widerberg nu för tiden? Vart tog han vägen? Denna klart lysande stjärna på himlen som bara försvann. Håller han fortfarande på med skådespeleri? Och i så fall: är det teater eller film som "gäller"? Det var jättelänge sedan man såg honom och det tycker jag är otroligt tråkigt! Har han kanske tröttnat på att vara känd? Fått prestationsångest? En sak vet vi dock, och det är att han bor på Kungsholmen, Stockholm. Personligen tycker jag (och många med mig) att det vore jättekul att se Johan på vita duken eller en teaterscen innan detta år är slut, för han är enormt begåvad!

Döden - hur hantera?

Jag var på väg hem från Aspudden. Det låg en död katt på vägen. Jag lyfte upp den och la den på gräset bredvid trottoaren. Den hade varmt blod som kom ur nosen och flöt ut över den långa pälsen. Jag la en björkkvist på katten för att på något vis hedra den och sen tog jag av halsbandet för att kolla om det stod några telefonummer eller något på det men det gjorde det inte. Det var helt blankt. Jag har nog aldrig hållit en död varelse i mina armar på det viset. Jag tycker att det är jättejobbigt med döden. Idag avlivade dessutom farmor sin hund. Hunden var gammal och hon hette Mischa. Idag är det verkligen döden. Jag önskar att jag kunde hantera döden bättre.

tisdag 4 september 2007

"Det här gör jag för kvinnorna"

KUNGSTRÄDGÅRDEN. Septemberkylan bet i kinderna under manifestationen "Man till man" i Kungsträdgården i måndags kväll. Men budskapet från initiativtagaren, musikern Magnum Coltrane Price, värmde de hundratals åhörarna.

- Vi män måste ställa oss upp gemensamt och visa att det inte på något sätt är okej att kränka kvinnor, förklarade Magnum Coltrane Price i sitt tal. Nu hoppas han att mani- festationen för kvinnans självklara rätt, och där alla intäkter i år går till Alla kvinnors hus, ska bli en årligen återkommande tradition i Kungsträdgården. När medlemmar i föreningen ”Bikers against rape”klev fram på scenen och visade upp budskapet ”Real men dont rape” tryckt på sina tröjryggar, utbröt applåder och jubel från publiken. 19-årige Jonas Thunström hade åkt ända från Upplands Väsby för att lyssna på artisterna, som alla uppträdde gratis under kvällen.
– Manifestationen är jättebra. Men de som egentligen borde lyssna lär ju inte vara här i kväll.

Tänk om jag drabbas av "galna ko-sjukan"?

Så var det dags igen. En ko med "galna ko-sjukan" har hittats, denna gång är det Sveriges tur. Jag börjar genast granska de senaste dagarnas köttintag. När åt jag kött senast och vilken typ av kött var det? Var det svenskt eller utländskt? Men sedan tänker jag: jag kan rannsaka mig själv hur mycket som helst men det kommer ändå att vara helt omöjligt att veta vid vilken av mina köttmåltider jag fick denna ohyggliga åkomma. I och med att inkubationstiden är jättelång så kommer det inte visa sig om jag har Creutzfeldt-Jakobs syndrom förräns om tjugo år! Jag är lite rädd och känner mig illa till mods. Jag tänker: okej, man ska inte äta kött, men låt mig för den sakens skull inte drabbas av "galna ko-sjukan" - det är så förnedrande!

lördag 1 september 2007

Fischte Ek - gitarrspelandets poet

Fischte Ek kom in i mitt liv relativt sent. Barnen var utflugna och jag hade levt på mental sparlåga sedan länge. Jag kände mig "avstängd" och trodde att det här med passion och hela den biten var ett avslutat kapitel i mitt liv. När Fischte kom till "Skurup" blev han min elev. Han var väldigt tekniskt begåvad, men många menade även att Fischtes gitarrspel var ren poesi! Vi kunde kommunicera på ett sätt som jag aldrig förut upplevt med en annan människa och Fischte och jag brukade därför ofta ha djupa diskussioner om livet, döden och allt där mittemellan. Ibland kunde vi komma på oss själva med att ha suttit och bara pratat en hel lektionstimme igenom. Jag upplevde att Fischte hade ett mentalt lugn och en mognad, som få av de killar som jag träffat i hans ålder, hade haft. Det var verkligen befriande att träffa någon så chosefri och fri från pretentioner men ändå med detta enorma djup under ytan. Jag minns när jag insåg att mina känslor för Fischte var mer än bara vänskapliga: musikerlinjens andraklassare hade anordnat en klassisk Mårten Gås-afton med svartsoppa, helgrillad gås och skånsk äppelkaka till dessert. En otrolig kväll! Efter middagen hamnade jag bredvid Fischte, vi började prata och fick i oss en hel del vin. Efter ett tag sa Fichte att han ville spela en egenkomponerad låt för mig så vi gick iväg till hans rum på elevhemmet som låg i ett anslutande gårdshus. Han tog fram sin gitarr och började spela och det var ren magi! Hans toner letade sig rakt in i mitt hjärta och jag visste att det inte var rätt (jag var ju hans lärare!) men jag kunde inte heller stå emot. Det ena ledde till det andra och vi hamnade snart i säng. Jag visste redan då att Fischte hade HIV, för det hade han varit öppen med hela tiden, men detta var ingenting som kunde hindra oss.

Det är idag exakt ett år sedan Fischte Ek gick bort. Det är med sorg och saknad jag minns tillbaka på honom. Trots att han hade varit öppen med sin sjukdom kom det som en chock när jag fick veta att han hade vandrat vidare. Jag vet dock att Fischte har det bra där han är nu, där har han ingen smärta, och det är detta som får mig att leva vidare.