lördag 12 december 2009

Magnetenbloggens julkalender: Gesëende Kersfees

Martin låg bakis hela lördagen. Han och Per hade kollat på en rad filmer och käkat pizza från pizzeria Oliven på Folkungagatan. Det hade varit mysigt och så, men han fick också en känsla av att han spillde tid på nonsens när han drack. Vad skulle han inte ha kunnat använda den här slöa dagen till? Först när klockan började närma sig midnatt hade Martin tagit sig hemåt mot Liljeholmen. Han gjorde en kopp verbena i det gemensamma köket, städade upp efter fredagen och satte sig och mös i en fåtölj. Inte som ett hem, men nästan tänkte han.

Efter att ha arbetat ett antal timmar åkte Martin hem till sina kompisar Nisse och Stina på söndagen. Stina var Martins frisör, och hon och Nisse hade två små barn som hette Gunnar och Bertil. De hade bakat pepparkakor, två stora hjärtan och en massa ekorrar och igelkottar. Nisse var biolog och hade stort intresse för allt som hade med djur och natur att göra, det var han som hade köpt pepparkaksformarna till barnen.

Sedan var det dags att glasera pepparkakorna. Stina rullade ihop ett smörpapper och gjorde som en sprits. I och med att hon arbetar som frisör var hon van att använda sina händer på olika sätt. På de stora hjärtanen skrev hon Gunnar, Bertil med glasyr. På baksidan av ena skrev hon sedan Dvärg Martin och på baksidan av andra skrev hon Gesëende Kersfees -”god jul” på afrikaans.
- Ondskans språk, sa Nisse.

Men de hade spritsat lite fel så det hade blivit Geesënede Kersfees istället. Martin skrev också "cute" på en av ekorrpepparkakorna. Nisse, Martin och Stina hade skrattat gott åt det.

13 december:
Orphei drängar - Gören portarna höga

Inga kommentarer: