måndag 7 december 2009

Magnetenbloggens julkalender: Du levande

Gellert drömde mycket märkligt den natten. Han och Martin hade blivit jagade av ett lejon med människohuvud. Den var som sfinxen i Egypten vid pyramiderna, fast det var ett levande lejon, ett riktigt lejon - inte ett stenlejon. När sfinxen väl fått fatt på dem, och Gellert trodde att de skulle bli uppätna och dödade, så började sfinxen istället prata med dem. När han vaknade på måndagsmorgonen mindes han inga detaljer, men att det var ett bra samtal, det var som att han var glad från drömmen fortfarande. Gellert hörde att tv:n stod på inne i Martins rum och knackade på. Martin och Gellerts katt Oasis satt framför tv:n.
- Vad är det du kollar på? frågade Gellert.
- Det är en film, svarade Martin. Du levande heter den.
- Är den bra? undrade Gellert.
- Ja, det tycker jag. Den är regisserad av Roy Andersson, han är ganska känd.
Gellert kände inte till den här Roy Andersson men han verkade verkligen vara något speciellt.
-Martin, får jag fråga dig en sak?
Martin stängde av dvd:n och vände sig mot Gellert. Oasis hoppade upp i Martins knä och Martin började klappa katten lite förstrött.
-Jag har inte så många kompisar, faktiskt. Jag är kompis med dig, men du är ju vuxen. Hur har du gjort för att få så himla många kompisar!?

Den morgonen fick Martin höra om hur Gellert hade det på fritids och i skolan, och Gellert fick höra hur Martin hade hanterat sin kortvuxenhet när han hade varit lika gammal som Gellert. De plockade in sin frukost till Martins rum och hann med en hel del innan Nanne kom och bad Gellert klä på sig. Gellert hade lite svårt att tro det, men Martin hävdade med bestämdhet att allt skulle ordna sig. Det skulle inte ordna sig idag, det skulle inte ordna sig imorgon, men det skulle ordna sig. Den morgonen kändes det lite lättare att gå till skolan.

Dvärg Martin visste att Thomas inte var helt bekväm med att ha honom som inneboende. Han hade trott att det var övergående. Martin var van vid att hantera knepiga människor, men Martins tricks verkade inte fungera på Thomas just nu. När Martin och Gellert plockat in te och mackor till Martins rum hade Thomas grymtat och sett mycket missnöjd ut. Innan Gellert och hans mamma gått ut genom dörren kramade Thomas om dem hårt. När dörren stängdes vände sig Thomas mot Martin, ställde sig en meter ifrån och blickade ner på den kortvuxne mannen.

-Du flyttar ut idag!

7 december: Pavement - Give it a day

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilket svin!