måndag 17 mars 2008

Pressinformation från ILB Container AB: den "informerande containern" är här!

ILB i Frinnaryd kan som den första svenska containertillverkaren erbjuda sina kunder ”informerande containrar” vilket ger entreprenören full kontroll över tömningsbehovet.
Loa Ahlin, VD för ILB Container AB:
- Det är hög tid att använda den nya tekniken också i återvinningsbranschen. Det finns tvåhundratusen containrar i Sverige som skall fyllas och tömmas, fyllas och tömmas om och om igen. Varje tömning kostar pengar och här finns en stor potential till effektivisering. Nu när vi kan läsa av containrarna innebär det helt nya möjligheter till planläggning av tömningsrutterna och möjlighet att bedöma när det är som mest effektivt att tömma en enskild container” säger Loa Silander.

Skövdebaserade Noterum AB har utvecklat det unika informationssystemet Noterum Recycling som ILB Container AB erbjuder till alla sina containrar. Noterum Recycling är ett komplett informationssystem med en nivåmätare och en webbsida där all information från containern finns tillgänglig via en Internetansluten dator. Nivåmätaren använder ultraljudsteknik för att mäta fyllnadsgraden i containern. Den mäter på alla avfallsfraktioner, såsom papper, metall, glas, plast, trä etc. Nivåmätaren har en inbyggd kommunikationsenhet, som sänder data via GPRS-modem till en databas.

Entreprenören ser all information om vad som sker och har skett i sina containrar på en egen webbsida. Här kan de när som helst se aktuell fyllnadsgrad i samtliga ”informerande containrar”. Entreprenören kan också få historiska data om containrarna, t.ex. antal tömningar, fyllnadsgrad vid tömning etc. Möjligheten finns även att via mobiltelefonen ringa upp containern och kontrollera fyllnadsgraden.

Loa Ahlin tror att den ”informerande containern” kommer att innebära ett lyft såväl för ILB som för branschen:
- Dels kommer den nya tekniken att effektivisera tömningslogistiken men också en betydligt minskad miljöpåverkan genom minskad onödig körning och därmed minskande koldioxidutsläpp. Samtidigt höjs tekniknivån och statusen för branschen vilket är en positiv effekt som underlättar nyrekryteringen av ungdomar, säger han.

Inga kommentarer: