torsdag 17 december 2009

Magnetenbloggens julkalender: Äntligen snö!

Den senaste tiden hade inte varit så rolig alls för Gellert. Han saknade Dvärg Martin och var ledsen och irriterad på sina föräldrar för att de hade varit så dumma mot Martin. Utåt sett försökte han att inte låtsas om hur han kände men för sina föräldrar hade han svårt att dölja sin ilska och besvikelse. När Nanne hade försökt fråga honom hur det var fatt.
- Bra, hade Gellert svarat och gjort en axelryckning som Nanne hade tolkat som: låt mig vara. Då hade hon inte frågat något mer.

Men nu hade i alla fall snön kommit. Som Gellert hade längtat! På lunchrasten hade han deltagit i snöbollskriget på Eriksdalsskolans skolgård tillsammans med de andra från klassen. Gellerts kläder, som knappast några vattenavstötande ”extremekläder” utan tillhörde kategorin hemsytt och överblivet, blev helt genomsura och han frös så han skakade när han kom in från rasten. Men det gjorde inte så mycket. Han hade fått vara med och leka med de andra i klassen.

Senare, efter fritids, hade Gellert följt med John hem eftersom både Nanne och Thomas skulle jobba sent. John var den enda i klassen Gellert brukade vara med utanför skolan. Han var schysst och så men lite tråkig, tyckte Gellert. John bodde på Råggatan, nära skolan. Det var ganska mysigt hemma hos honom men samtidigt lite konstigt på något sätt – på väggarna hängde konstiga tavlor och stora kors och så luktade det lite äckligt. Men Johns mamma var väldigt snäll och bjöd alltid på kakor och bullar.

Johns familj var kristna och för några veckor sedan hade Gellert följt med John på fredagsskoj i Korskyrkan på Götgatan. Det hade varit ganska många andra barn i deras ålder där, från andra delar av stan. De hade lyssnat på musik, gjort chokladbollar och spelat pingis med de andra. Ledarna, som var ganska unga, hade också varit med. Gellert hade haft roligt men det hade blivit lite jobbigt och pinsamt när de på slutet skulle sjunga några sånger som han inte kunde. Men han hade försökt sjunga med så gott han kunde och efteråt sa John att det inte hade märkts att Gellert inte kunde sångerna.

När Thomas sedan hade kommit och hämtat Gellert hemma hos John den fredagkvällen, hade han blivit arg på Johns föräldrar när de berättade att Gellert hade fått följa med på fredagsskoj. Gellert hade inte förstått varför hans pappa hade blivit så arg – de hade ju inte gjort något konstigt där, bara spelat pingis och gjort roliga saker ihop. Varför vill pappa inte att jag ska ha det roligt?

16 december: Kirk Franklin & The Family - You Are

Inga kommentarer: