tisdag 24 mars 2009

Recept på Pho med biff

Ger 4 portioner

Buljong, del 1:
1 kg köttben
350 g nötfilé
5 cm färsk ingefära; skuren i tunna skivor
1 tsk salt info
2 1/2 liter vatten

Buljong, del 2:
6 svartpepparkorn
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
6 korianderfrön
40 ml fisksås (nuoc mam)

Till själva soppan + till servering:
400 g tjocka färska risnudlar
150 g oxstek (fransyskan); skuren i tunna skivor
3 salladslökar; finhackade
1 medelstor lök; skuren imycket tunna skivor

Övriga tillbehör:
hackad röd chili
böngroddar
färska blad av helig basilika
hackad salladslök
tunna limeklyftor
färska korianderblad
chilisås
hoisinsås (kan uteslutas)

Rätten tar ca 6 timmar att laga till eftersom den smakrika buljongen ska lagas till (går ej att ersätta men väl värt besväret). Man kan laga buljongen i förväg annars och frysa in tills man behöver den.

Gör såhär:
Lägg köttbenen, nötfilen, ingefära, salt och vatten i en stor gryta. Koka upp, skruva därefter ner värmen och sjud utan lock i 3 1/2 timme.

Skumma av. Lägg i pepparkorn, kanel, kryddnejlika, korianderfrön och fisksås, och koka ytterligare 40 minuter.

Lyft ur köttet och låt det svalna. Häll av buljongen: spara vätskan och släng bort ben och kryddor. Häll tillbaks buljongen i grytan. När köttet svalnat tillräckligt skär du det tvärsöver fibrerna i mycket tunna skivor. Ställ undan.

När allting snart är klart lägger du nudlarna i en gryta med kokande vatten och kokar bara 10 sekunder - annars blir de för mjuka och faller sönder. Låt nudlarna rinna av ordentligt och fördela dem i soppskålarna.

Lägg upp tillbehören på ett serveringsfat mitt på bordet.

Koka upp köttbuljongen och koka livligt. Lägg några skivor av det kokta köttet tilsammans med några skivor rått kött i varje skål med nudlar. ös över den kokande buljongen, strö på salladslök och lökskivor och servera.

Varje middagsgäst väljer sina egna tillbehör och kan också hälla på såser som söt chilisås och Hoisinsås.

3 kommentarer:

Nils Hedberg sa...

Är det detta vi ska få på lördag?

Tidningen Magneten sa...

Ja - och jag tänkte att du skulle laga! Du kan väl ta ledigt från dagis på fredag och ägna dagen åt att skaffa fram riktigt "sköna" ingredienser?

Nils Hedberg sa...

Sorry, det går inte!