onsdag 10 december 2008

"Handla närproducerat och välj råvaror efter säsong"

Jag har reflekterat lite över ett en grej som verkar ha blivit något av en modern klyscha. Det är en fras som alltid kläcks av något snille i samband med sådana där "äta rätt mat"-diskussioner. Senast i det här tv-programmet "Eftersnack" som sänds i någon SVT-kanal. Kvällens program handlade om onödiga/äckliga/skadliga tillsatser i mat. Givetvis var han "hemliga kocken" på plats och snackade om det allmänna matfusket.

Hur som helst. Det var inte "hemlige kocken" som kläckte det utan någon snubbe som var något slags bambakock. Han ba "det gäller ju att köpa mycket närproducerat samt att äta efter säsong. På hösten till exempel är det mycket rotfrukter som gäller." Alltid när det där "äta efter säsong" kommer på tal så tar folk upp rotfrukter som ett exempel på något som är bra att äta när det är höst. Sen kommer det inga fler exempel.

Men vad ska man då äta om man vill "äta efter säsong" även då det inte är höst? Varför drar folk aldrig några sådana exempel? Är alla andra råvaror "säsongslösa"? Jag har dock ett par exempel på råvaror som hör hemma i andra årstider än på hösten:

färskpotatis (och andra primörer) - försommaren
kräftor - sensommaren
jordgubbar - hela sommaren

Men sen tar det stopp. Vad ska man egentligen äta de andra årstiderna om man har som ambition att äta efter säsong? På våren till exempel - är det maskrosor som gäller då? Och på vintern? Eventuell snö och is?

Och vad händer med alla dessa råvaror som är "säsongslösa" eller, mer korrekt uttryckt, som har lite halvsäsong året runt? Till exempel mjöl, fisk, ägg, linser, nötter, lök, vitlök, mjölk, räkor, blomkål och köttfärs - när ska man äta det här?

Summa sumarum: det här med att säga att man bör "äta efter säsong, till exempel mycket rotfrukter på hösten" känns mest som en tom fras, en klyscha. Något som många personer har lärt sig utantill och rabblar mest för att det låter bra och smart. I mina öron låter det mest kefft.

3 kommentarer:

Blattealibit sa...

Word!!

Anonym sa...

svamp är rätt höstigt med va.

Marie sa...

Att "skämta bort" det här med att äta efter säsong är otroligt slött. Alla måste försöka göra vad dom kan för att bidra till att miljön får tillbaka vad vi har tagit i flera decenium nu.
Kolla upp lite säsongsmat istället för att försöka lista ut det själv. För mig tog det 10 sekunder att hitta denna länk på google: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=15856&a=967341