onsdag 26 november 2008

Jan Eliasson och chokladbollsdiskusionen

Diplomaten, europamänniskan och världsmedborgaren Jan Eliasson medverkade i det här programmet "Carin 21.30" på SVT. De pratade om språk och huruvida det är viktigt att kunna många ord och huruvida det är nödvändigt att kunna uttrycka sig grammatiskt korrekt och så vidare. Jan Eliasson svarade föga förvånande "ja" på dessa frågor.












För att göra det hela lite spektakulärt langade Carin 21.30 fram ett fat med chockladbollar (Delicato) varpå hon ställde den inte alltför otippade frågan "vad kallar du de här då?" Efter att ha skruvat lite obekvämt på sig och funderat ett par sekunder svarade Eliasson att språket är ett kommunikationsverktyg, eller något liknande, och att vitsen är att så många som möjligt ska förstå vad man försöker uttrycka. Därför är det klart att man kallar det där bakverket för "negerboll" - det är ju känt som det, menade han.

Jonas Hassen Khemiri var också där. Givetvis höll Carin 21.30 även fram det där fatet med chokladbollar framför hans näsa och försökte hetsa honom till att använda samma uttryck som Eliasson. Khemiri undrade varför man skulle använda ett uttryck som människor blir kränkta av. Carin 21.30 fortsatte att driva på: "men vad kallar du dem då?!"

Det hela spårade ur i en smått bisarr hets där Carin 21.30 och Eliasson gjorde gemensam sak av att försöka få Khemiri att ta ordet "negerboll" i sin mun. Khemiri ville istället problematisera ordet "neger". Det hela övergick så småningom i att dumglada Carin 21.30 ville veta vad man ska kalla människor med mörkbrun eller svart hud. Jan Eliasson kom först med det begåvade förslaget "afro-amerikan". Snart kom han dock på sig själv och sa då "black". Carin 21.30 drev på: "men Jonas, du brukar ju säga blatte!" Det hela blev mycket plågsamt att bevittna.

Hela den här diskussionen med "vad man ska kalla chokladbollar" känns ju så jävla nittiotal och uttjatad. Jag trodde vi var förbi det där för länge sen. Jag trodde faktiskt också mer om Jan Eliasson än det här. Han verkar ju helt jävla lost faktiskt.

Vad tycker ni - är Jan Eliasson fet eller keff?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Skrev också ett inlägg om det här på min blogg. Trodde Jonas skulle strypa henne där ett tag. =)

Anonym sa...

Ok, det är uppenbart att Carin 21.30 i sina stunder kan vara en mycket keff journalist i alla fall! Jag tycker att hon kan ta upp intressanta ämnen men sen så verkar hon inte ha ett genuint intresse för dem utan ska konstruera skitsjuka grejer utan någon form av respekt. Skäms Carin 21.30!

Ebba sa...

Det är ungefär lika uttjatat som att vissa verkar vilja ha folkomröstning om vad man ska kalla det kvinnliga könet.
"Nästa vals stora frågor blir EMU, fittan och negerbollen"

Jag hatar den där tabu-trenden alltså, det går alltid överstyr. Genom att säga att saker är tabu kanske de blir tabu likssssom.

Blattealibit sa...

Keff!

Anonym sa...

Jag har tänkt att man kanske ska kalla bollarna för afrikabollar istället. Afrika är ju trots allt den svarta hudens ursprung. För det är ju helt dumt i huvet att börja kalla dom för afro-ameikanska bollar, för det gäller ju bara i Amerika. Jan Eliasson måste ju vara knäpp på riktigt. Och så tycker jag att det skulle kännas lite konstigt tillskruvat att kalla dom för afro-europeiska bollar här. Det är helt onödigt både för att Afrika redan ligger så nära Europa och för att det faktiskt är rätt många som är adopterade också, och jag vet inte, men jag tror inte att dom känner sig som just "afro-européer". För vem kan minnas att man kallade någon som var adopterad från Korea i skolan när man var yngre för "asien-europé". Verkar helt sprött. Man tog ju reda på vilket land, ok Korea, aha: "Korea-adoptivbarn" sa man väl. Kanske om bollarna var lite mindre bruna skulle man kunna bredda på begreppet och kalla dom för "internationella bollar". Eller varför inte "ADOPTIVBOLLAR"?

Anonym sa...

Jag tycker man ska kalla det chokladbölder.. Negerbölder låter inge fint.

Anonym sa...

keff!

men han säger faktiskt "afro-amerikan i usa"

Anonym sa...

Bra artikel, en hel del konstiga kommentarer dock.
Har själv afrikanskt ursprung och är så trött på den här diskussion, speciellt på alla som försöker vara roliga (steven) eller de som försöker ta tillbaks ordet. Det är både plågsamt att höra och oerhört tröttsamt. Jan Eliasson är ett skämt, har förlorat all respekt jag hade för honom. Carin......ja vad kan man säga om henne, jag har haft massor av lärare som den kvinnan och kompisar som hela tiden säger "vad skall man dem då"? Det är samma människor som väser "neger" när nånting händer men som håller käft när en svart man som väger över 100 kilo och är längre än 190 går förbi....
Fundera på det ni..........

Anonym sa...

Jag hade alltid tyckt att Jan Eliasson var en storslagen man men efter att ha hört honom kalla chockladbollar för n-bollar så har jag tappat all respekt för honom. Det var ett helt oförlåtligt uttalande! Skäms på dig Eliasson!!! Tur är att man numera slipper se den här Carin på TV i alla fall!