tisdag 29 juli 2008

Högtryck under ”Jacobi dagar”

Vackert väder, skratt, bus och saltstänk…

Dessa lustfyllda element präglade ”Jacobi dagar” på natursköna Österlen i Skåne. ”Jacobi dagar” inleddes på fredagen med en stor folkfest inne i Simrishamn. Cays sommartivoli var på plats. Försäljare av diverse klädesplagg, hushållsföremål, färgglada "gammeldags" karameller etc. var på plats. Festivalsugna semesterfirare var på plats. En halvt undangömd mansorkester var också på plats. Vi tog del av festligheterna och klev sedan på den buss som skulle ta oss till den lilla by vari Pierres föräldrars mysiga semestervilla är belägen. Väl framme började vi förbereda inför kvällens namnsdagsparty (som omskrivits i ett tidigare blogginlägg).

Gästerna gjorde antåg, vi tände grillen och la efter ett tag på grillspetten (det blev inga raggmunkar). Sedan käkade vi Bubbas härliga toscakaka. Kvällen fortlöpte smidigt med undantag från en plump kommentar. Detta ledde till ungefär fem minuters kompakt ”d.s.” (=dålig stämning). Sedan gick vi till havet och öppnade en flaska sparkling chardonnay.

När jag vaknade dag två under ”Jacobi dagar” hade de andra gästerna redan gett sig av. Pierre, Bubba och jag åt en stadig frukost (ägg och bacon) framför ett Rederietavsnitt. Sedan tog vi det lugnt på de solvarma klipphällarna. Detta följdes av ett plurr i det fantastiskt friska vågskvalpet. Härliga vågor!

Dagen avrundades sedan med en långpromenad i den pastellfärgade skymningen. Vi gick genom kohagar och hästhagar. Vi gick genom något som liknade ett mangroveträsk. Vi gick genom en skog där tät murgröna hade kuvat all annan växtlighet. Vi gick över gräsbevuxna kullar som såg ut som kulisser tagna från Morden i Midsummer. Vi gick förbi Jakobsgruvan (en gammal silvergruva) för att till slut komma fram till en mycket speciell terrass - den har designats och byggts av tv-profilen Ernst Kirchsteiger! Det här "spektaklet" var kul att ha beskådat men terrassen i fråga var dock tyvärr inte särskilt snygg i verkligheten utan påminde mest om en övergiven semesteranläggning...

"Jacobi dagar" avslutades sedan med en grand finale under dag tre – en jättestor loppmarknad (Österlens största) anordnad av B.I.F. nere på fotbollsplanen. Jag köpte ett par röda hängselbyxor i manchester till ett barn samt en eldfast form (”Gratina”) från Rörstrand. Även denna röd. Tyvärr var det så mycket folk att man inte orkade/kunde kolla så noga på alla saker. En rolig grej var dock att Antikrundan var där och filmade!

Jag lämnade senare på dagen Österlen med ett belåtet leende på läpparna. Vad händer månne under ”Jacobi dagar” nästa år?

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för fint sällskap under dessa fantastiska firande.
Ditt deltagande bjöd på många skratt och skönt plaskande stämning!
Idag var det 21½ grader i vattnet, kom snart igen!