När kungaparet besökte Täby i fjol blev notan för skattebetalarna drygt 600.000 kronor. Gårdagens besök i Upplands-Bro var betydligt billigare för kommuninvånarna: 50.000 kronor. I Upplands-Bro har Caroline Rask varit projektledare för kungabesöket. Hon arbetar normalt med näringslivsfrågor i kommunen. Hur har ni kunnat hålla kostnaderna nere?
- Vi har gjort så gott som allting själva. Till och med tryckt programmet, säger Caroline Rask, som tror att många fick upp ögonen för var Upplands-Bro ligger i höstas då stor politisk turbulens rådde i kommunen. Nu är det lugnt på den fronten.
De ansvariga i kommunen fick SL att ställa upp med både tågbiljetter och bussar för att transportera de prominenta gästerna. Lunchen (sallad på avocado och färsk sparris, inkokt lax och kardemummapannacotta med rabarbertäcke) hade tillagats av elever på Upplands-Brogymnasiets hotell- och restaurangprogram och avåts i en skolmatsal. I Täby lunchades det på Näsby slott. När kungaparet kom till Upplands-Bro på torsdagsmorgonen var det med pendeltåg och såväl kungaparet som landshövdingeparet hade utrustats med SL:s nya smarta kort, kallat SL Access.
- De fungerade bra, avslöjade kungen som också var nöjd med att pendeltåget kom in till Kungsängens station i tid. I god tid till och med - 21 sekunder till godo.
Kommunstyrelsens vice ordförande Håkan Heglert (s) berättade stolt att pendeln bara tar 27 minuter från Centralen till Kungsängen, och han gladdes över att kungen kom med pendeln. I sanningens namn ska sägas att kungaparets pendeltripp endast var fyra minuter lång, men det väckte stor glädje i både rulltrappan och utanför kommunalhuset när delegationen kom strax före halv nio.
- Tjena Calle, hojade en man med flagga. Kungen såg förtjust ut och berättade senare att han hört många glada tillrop under resans gång. När sällskapet kom till Finnstaskolan för att äta lunch kom en pojke fram med en bukett liljekonvaljer till drottningen.
- Är det du som är drottningen? frågade han.
- Jaa, svarade drottningen.
- Och hur många år är du då? frågade gossen. Vi lyckades inte höra något svar, men drottningen, liksom kungen, pratade med många av invånarna under dagen.
Besöket avslutades vid Bro centrum efter åtta timmar. Då hade kungaparet fått njuta av "Kungssången" på torget i Kungsängen och varit med om uruppförandet av "Upplands-Broarnas marsch" framförd av Arméns musikkår innan de begett sig till Kungsängens kyrka. Dit gick färden med häst och vagn.
- Kungen har bestämt att Hovstallet skulle ställa upp och det gör vi så gärna, berättade hovstallmästaren Mertil Melin som transporterat både vagnar, hästar och tre kvinnliga kavaljerskuskar de tre milen till Kungsängen.
Sedan blev det invigning av både utsiktsplatsen Lillsjötoppen och den nya förskolan Rosenängen. Eftermiddagen ägnades åt diverse företagsbesök. Kommunbesöken inleddes för många år sedan och snart har kungaparet besökt samtliga kommuner i länet. Endast Salem, Österåker och Nykvarn återstår. Börjar ni om från början sedan?
- Vi har inte pratat om det ännu. Jag har lite idéer om hur vi kan gå vidare, men ingenting är klart, säger kungen.
Tre av dem som följde kungabesöket på nära håll var Olle Glimvik, Annki Blademo och Elisabeth Ståhl från Salems kommun, som är nästa anhalt på kungaparets kommunlista.
Vad kommer ni att ha att bjuda på?
- Så långt har vi inte kommit ännu. Vi är mest här för att se och lära, säger moderaten Olle Glimvik, kommunfullmäktiges ordförande. Han säger att det tyvärr inte är så många som känner till Salem, en relativt liten kommun i länet med 15 000 invånare.
- Många har sett kyrkan när de kört på E 4 och många känner bara till Salem på grund av demonstrationerna i december.
Hur mycket pengar har ni avsatt till besöket?
- Så långt har vi inte kommit ännu, säger Olle Glimvik.
fredag 30 maj 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar