tisdag 8 april 2008

Mer om aqua float/floating rest

Många nyfikna läsare har hört av sig till oss med frågan: Var kan man testa aqua float? (Eller floating rest som det också kallas.) Hur fungerar det och hur mycket kostar ett "flyt" på 1,5 timme?

Jag har med anledning av detta ordnat fram en informationstext om det alltmer populära fenomenet. Denna text vänder sig dock främst till personer som står i begrepp att att öppna en egen aqua float-studio, men jag ska försöka komma med svar på alla era frågor och funderingar kring aqua float/floating rest inom de närmaste dagarna! Håll till godo så länge:

Floating rest är benämningen när man ligger och flyter i en flyttank i hudvarmt vatten och 30% Epsom-salt, magnesium-sulfat. Man upplever en känsla av tyngdlöshet då huden, vattnet och luften har samma temperatur 34,8° C. Vitsen med att flyta är att man får avkoppling, avstressning och smärtlindring men man kan dessutom erhålla många andra positiva effekter som lindring eller bot för alla former av muskelvärker som whiplash, reumatism, fibromyalgi mm. Andra områden är handikappade med spasmer, superinlärning och mental träning för idrottsmän. Det är bara några bra exempel på anledningar att flyta men man behöver givetvis inte ha problem, det räcker med att man vill få en timmes djupavslappning.

Det är ett utmärkt komplement till massörer, sjukgymnaster, terapeuter och andra terapier men framförallt mycket tilltalande för patienterna eftersom det är en behandling som varken innebär tabletter, injektioner eller operationer. Det lönar sig att först ge hjärnan en chans att försöka rätta till felaktigheter som uppstått av olika anledningar. Tänk på att hjärnan använder hela 85 % av sin förmåga till att hålla balans på kroppen, att du kan stå. Det är då lättförståeligt att när denna frigjorda resurs kan sättas in i att hitta fel i kroppen så sker underverk.

Man bör investera i två flyttankar samtidigt eller åtminstone planera och skapa utrymme för det. Anledningen är att det är vanligt att kunderna kommer två tillsammans för att flyta och det kan då vara jobbigt att behöva vänta 1,5 timme på att den andra skall bli klar.

Fakta om aqua float/floating rest:

* Salthalten är t.o.m. högre än i Döda Havet, du flyter som en kork så det är bara att koppla av och drömma sig bort till en härlig semester bland sol, värme, palmer och massor av skönt vatten. Om detta inte skulle räcka så serveras du samtidigt en avkopplande musik som kan bestå av delfinljud, havsbrus eller annat njutbart. Man kan givetvis själv välja någon favoritmusik som det går bra att koppla av till.

* När du har flutit så har du också upplevt den kortaste timmen i ditt liv p.g.a. att de flesta somnar inom 10 minuter och vaknar först när timmen går mot sin ända.

* Det finns rykten om att en floatingtimme motsvarar sex timmars sömn. Ja skönt är det definitivt men det finns ingen forskning som bekräftar detta rykte. Detta understryks med bestämdhet från forskarna vid Karlstads Universitet.

* Drunkna? Nej, nej! Hjärnan är skapt så att du inte kan vända huvudet utan ligger lika säkert på rygg i flyttanken som i sängen. Du bestämmer själv när du skall stänga luckan och släcka belysningen, så risken för klaustrofobi är obefintlig. Tänk på att den bästa upplevelsen får du med stängd lucka.

Kuriosa:

En av Sveriges främsta manliga författare, med flera litteratursuccéer i bagaget, brukar tillbringa minst 1,5 timme per vecka "flytandes". Det var t. ex. liggandes i flyttanken som han fick uppslaget till sin första roman.

Inga kommentarer: