onsdag 19 december 2007

Handeln

Nu ska jag berätta för er om handel.

Handel har funnits sen urminnes tider och fanns först i form av byteshandel för att sedan transformeras till ett mer komplext monetärt system. Handel bygger på reciprocitet - en överenskommelse ingås mellan köpare/säljare, varan byter ägare, båda får någonting.

Man kan handla tjänster, men man kan också se handeln som det sätt som vi människor distribuerar mat och andra viktiga ting över vår jord.

Varor kan distribueras på tre sätt:

1. Genom gåvor
2. Genom handel
3. Genom planekonomi

I planekonomi tas vissa av handelns mekanismer bort (tillgång-efterfrågan blir inte en lika pådrivande faktor exempelvis) och man har aldrig lyckats skapa en fungerande planekonomi (och det har heller aldrig funnits handelsfria planekonomier).

Handel upprätthåller ett flöde som planekonomin inte kunde skapa. Handelns verkningar är ofta negativa. Detta har socialismen visat på ett tydligt sätt i kritiken av handeln. En gren av socialismen svarade på detta genom att införa planekonomier. Detta visade sig vara icke-fungerande. Anledningen är att det inte är något fel på handeln i sig, utan snarare på beteendet och drivkraften hos handelsmännen och hos dem som genom styrmedel sätter upp regler för handeln.

En dag hände det mig något märkligt. Jag kunde känna handel. Jag lovar, det var bland de mer flummiga saker jag varit med om! Jag hade under en tid funderat över distribution, och inte alls tänkt på att handel skulle kunna vara ett alternativ. För mig hade ordet handel ganska deppiga konnotationer. Sen kom denna dag då jag kände att handel, i själva verket är jordens/mänsklighetens blodomlopp eller andning eller något i det slaget. Att handeln är girig är något som är extremt negativt, detta skapar extrema problem på massor av fronter. Handeln blir därmed orättfärdig och detta gör mig, och många med mig otroligt arga. Vi har mycket arbete att göra innan handeln slutar vara girig.

Vad tror du vi behöver göra för att få handeln till att sluta vara orättvis?

Inga kommentarer: