fredag 23 februari 2007

Spelmannens framtid

Spelmannen befinner sig i en helt ny situation. Sen internetrevolutionen har spelmannens ekonomiska förutsättningar totalt förändrats. 1900-talet var en tid då spelmannen stod extremt högt i kurs och han blev ofta idoliserad. Upphovsrättsliga påfund och mekaniseringsprincipen gjorde att spelmannen fick stora ekonomiska resurser om det gick bra för hans musik. Massmediernas sekel, 1900-talet, gjorde också att ett litet, utvalt, antal spelmän kunde få bada i en otrolig strålglans som tidigare sekler endast vikt åt kejsare.

Jag ber om en omfattande förändring för att få spelmannen på fötter igen. Enligt min åsikt är spelmannen i ett kärvt läge. Fler och fler spelmän får svårt att försörja sig. Samtidigt pågår en otroligt spännande process: Internet, en av föregångarna till människans kommande respektfulla upplevelse av sig själv, har blivit spelmannens nya arena. Spelmannen börjar nu knyta an till vanor och beteenden från tiden innan 1900-talet och ännu längre tillbaka - och som ett första tecken på denna upplösning av normer, har albumlogiken spelat ut sin roll. Detta stärker också en pågående tendens att uppvärdera sångpoesin till dess rätta plats som hjärtats poesi - ordens och bröstets motsvarighet till dans! Spelmännen blir inte längre formade av den massmediala topografin i samma utsträckning.

Då de flesta spelmän numera är tvungna att skaffa andra jobb för sin försörjning blir popstjärnebegreppet naggat i kanten och vi får en uppvärdering av ordet spelman. Spelmännens tendens till distinktion från beundrarna mattas därmed av och spelmännen skapar därmed lite bättre musik kan tänkas. En annan, större bieffekt, går hand i hand med nästa steg. Medelklassens kris.

Medelklassens kris




Medelklassens kris inträffar just nu, men kommer fullbordas om ett tag, började för länge sedan, kommer vara chockerande under dess intensivfas, men kommer likt depressionen och ångesten förädla den som genomgår krisen och förmå den att rikta energi åt mer livsfrämjande håll.

Vad är medelklass?
Medelklassen är ett löst begrepp med någon slags bäring som refererar till de människor som inte har det särskilt dåligt ställt men inte heller är särskilt superrika.
Medelklassen är historiskt sett ett resultat av en mängd processer och är både en kulturell och en ekonomisk tillhörighet (som i sin tur består av löst sammanfogade understrukturer). Ett av medelklassens upphov är den borgerliga revolutionen som innebar att de föråldrade medeltida samhällsstrukturerna upphävdes till förmån för nya, mer relevanta strukturer för den tiden. Detta innebar ett demokratiskt uppsving för manssamhället och det var möjligt bl.a. genom en intensiv allmän politisk debatt, ungefär som den man kommer se på internet om ett tag (och som självfallet redan förekommer om än i en brist på udd genom frånvaron av kunskapsackumulerande sammanhang). På samma sätt kommer den närmsta tiden vara en omförhandling av det borgerliga samhället. Medelklassen, utbildad, välbärgad och med anspråk på mening och trygghet kommer att bli mer marginaliserad, och denna kraft kommer att omvandla samhället, speciellt som denna kris kommer att skyndas på av materiella faktorer. Spelmannen, en del av medelklassen, har redan blivit marginaliserad och spelmannen vill inte bli marginaliserad. Spelmannen brinner för det han gör.


En röst från framtiden
Jag kan ibland höra röster från framtiden. Ett förfluget ord når mig som en brevduva. Ett resonemang kan fastna i mitt huvud. En av rösterna säger mig att medelklassen kommer råka ut för en kris. Att vi redan är i den här krisen. Jag vet inte exakt hur den här krisen kommer se ut, men tecknen tornar upp sig i horisonten i form av folkvandring, orättvis handel, oljekrig, miljöförstöring, konfliktinkompetens samt den evigt pågående kommersialismens kolonialisering av livsvärlden.

Men ur denna kris kommer spelmannen resa sig stor och stark. Spelmannen kommer fortfarande att ägna sig åt statusjakt, men spelmannen kommer att hjälpa sin nästa. Hugga in där det behövs. Hjälpa till. Stå kvar. Vara vänfast. Spelmannen ska medla i diskussioner mellan trätande. Spelmannen kommer vara en del av den nya världen.

Åh, ta mig dit! Denna värld kommer bli så härlig!!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Magneten!
Jag vill bara säga att jag tycker det är inspirerande och roligt att läsa magneten!