måndag 19 februari 2007

Evert Taubes val

Vår nationalpoet Evert Taube ställdes i sitt liv inför en mängd val. Kan man förstå sitt liv bättre av att titta på andra människors val? Ja. De andra människornas egenskaper behöver inte vara särskilt eftersträvansvärda men i princip kan man säga att alla människor gör val som andra människor kan dra nytta av. I denna "bloggpostning" avhandlas vår nationalpoet Evert Taubes val.

Evert Taube var en man som inte levde sitt liv strömlinjeformat. Evert Taube växte upp i en gemytlig familj på ön Vinga i Bohuslän. Evert blev dock snart en bohem, och levde ut en mängd drömmar: cowboydrömmen, charmördrömmen, sjömansdrömmen, drömmen om det exotiska, drömmen om att vara det exotiska samt trubadur- och diktardrömmen.

Älskade bouillabaisse
Per-Evert Taube, Everts och Astris bildsköne, äldste son (ej att förväxla med den yngre brodern Sven-Bertil!) berättade en gång i en tv-intervju om sin fars inställning till livet. Per-Evert hade vid ett tillfälle, som barn, frågat sin far Far, vad är en bouillabaisse? Evert hade svarat Bouillabaisse - Det du! Om man mår riktigt, riktigt dåligt och bara vill dö, så kan en bouillabaisse ta en tillbaka till livet! Detta säger en hel del om Evert - han visste njutningens värde! Bara den som har sett de riktigt svarta sidorna av livet kan förstå detta med njutning riktigt väl. Evert Taube var varken en perfekt människa eller en perfekt konstnär men ibland glimrade han till. Och det ordentligt. Tack, Evert.

1 kommentar:

Anonym sa...

Evert var en charkuterist och kommunist, som årtionden av socialdemokratisk diktatur har gjort till en "nationalskald". Jag har i många skrifter kunna läsa om hur han fick stora statsbidrag från Stasi & andra fackliga terroristorganisationer, okänt för det svenska folket! Att svälja alla dessa stora lögner i den svenska historien har jag aldrig kunnat utan att känna illamående, såväl nu som under Månens Tidsålder. Tack för mig.