onsdag 24 juni 2009

Patriarkatet

Vad är patriarkat?
Patriarkat är ett begrepp inom feministiskt tänkande, som har hjälpt till att definiera könsmaktsstrukturer i samhället. Detta kan vara allt från uppenbara ojämliheter till mer subtila sådana. Patriarkatet är, enligt vissa definitioner, en grundbult i vårt tänkande och är på så sätt ett nät som vi agerar i. En del menar att många av andra problem vi ser omkring oss (t.ex. våldskultur) kan kanske härröra till en patriarkal kultur, snarare än till att den mänskliga naturen (den genetiska arvsmassan) är så pass driven till våldshandlingar som man kan tro.

Att dansa ut patriarkatet
Står vi handfallna inför patriarkatet? Nej. Det finns många sätt att bekämpa patriarkatet, och denna kamp kan ske på många nivåer. Vi har alltid förespråkat ett lekfullt hanterande av patriarkatet och vi menar att patriarkatet bör dansas ut! Även om vi inte alltid är så fromma i handlingar som vi är i våra tankar, så menar vi att var och en får frigöra sig på sitt sätt och vi har tilltro till att lösningen mot patriarkatet finns på många plan, och att många medel kan vara goda i kampen mot patriarkatet. Vårat medel är dock en dans. Är denna dans bokstavlig, en dans på ett dansgolv? Ja ibland. Men egentligen är denna dans en metafor för att på ett flytande sätt rycka loss patriarkatet ur sina stelnade föreställningar och provocera patriarkatet till att röra på sig, och att sluta bära "Patriarkatets rock".

Patriarkatets rock
I de delar av den mänskliga samvaron där patriarkatet dansas ut, där har också patriarkatet slutat bära sin rock. När patriarkatet slutat bära sin rock, slutar patriarkatet också vara patriarkat. Vårt jobb är att avtäcka så mycket av "Patriarkatets rock" som vi kan! En ny struktur framträder under patriarkatets rock. Säkerligen finns där nya problem och utmaningar, men vi är säkra på att detta är helt klart värt det. Det är dags att klä av patriarkatet dess rock.

2 kommentarer:

Tidningen Magneten sa...

Kära läsare, jag vill betona att det här är uppriktigt menat, dock formulerat som det är. Jag tycker om såna här texter och skulle vilja läsa fler och mer av sådant här!

Anden sa...

Jag med!