torsdag 21 februari 2008

Gubben Forsers "recensionskakerecept"

All form av kritik av estetiska objekt ska enligt mig, gubben Forser, bestå av olika delar. Detta är mycket viktigt men kanske inte så lätt att få till stånd i praktiken. För att förenkla det hela kan man se skapandet av en god recension som ett kakbak, där kakan inte blir god om man råkar glömma en ingrediens, eller råkar ta för mycket av en annan.

Såhär går det till att baka en "recensionskaka": tag 1 del beskrivning av det estetiska objektet (antingen en direkt beskrivning eller en indirekt beskrivning genom t. ex. metaforer, liknelser eller jämförelser), blanda sedan försiktigt ner 1 del av dina egna tolkningar (vad handlar det här objektet egentligen om? vad är det konstnären försöker säga oss och vad säger verket om sin samtid?) och rör sedan ner 1 del värdeomdömen (vad som var bra/dåligt och varför du tyckte detta). Strö till slut över lite vassa formuleringar och var inte rädd för att ta ut svängarna!

Detta blir en härlig "recensionskaka"!
Lycka till önskar jag, gubben Forser!

Inga kommentarer: