måndag 31 december 2007

Vad är egentligen en body-person?

Många frågar om vad det innebär att vara en s. k. body-person. Lite förenklat kan man förklara det som att en body-person är en människa som är mer avslappnad med sig själv och sin kropp än vad en "vanlig" människa är. Body-personer är "ett" med sina kroppar och det finns en väl avvägd symmetri mellan kropp, själ och intellekt. Många body-personer tränar regelbundet och tar väl hand om sin "fysik". De följer i regel olika dieter, så som vegetarianism, eller så kanske de t. ex. utesluter vita kolhydrater från sin kost. Body-personer är också ofta mycket fysiska och kramiga mot folk i sin omgivning. De kan t. ex. på ett, för dem, naturligt och självklart vis lägga handen lite här och var på andra människors kroppar. För body-personer handlar denna beröring om kommunikation, men för "vanliga" människor kan en sådan typ av ofrivillig fysisk kontakt kännas obehaglig och påträngande.

Hur vet man om man är en body-person? Ett sätt att ta reda på detta är att känna efter hur stor din "personliga sfär" är. Den "personliga sfären" är det område som finns runt omkring varje människa. När en annan människa tränger igenom din "personliga sfär", alltså kommer rent fysiskt för nära inpå dig, känns det i hela kroppen. Ibland känns det jättebra, ibland känns det mindre bra och andra gånger känns det kanske rent av otäckt. Ytan på den "personliga sfären" skiftar givetvis från person till person, men man brukar säga att body-personer i regel har en 25% mindre "personlig sfär" än vad "vanliga" människor har. De kan således vara mer närgågna med sin omgivning än vad "vanliga" personer kan vara.

Body-personer kan ofta reagera på att människor i deras omgivning är stiffa. De kan ibland vara svårt för dem att förstå varför andra människor reagerar så kraftigt på deras sätt att vara och föra sig. Har jag gjort något fel eller varför ryggar hon/han tillbaka på det där viset? Varför kan hon/han inte bara slappna av lite granna? Detta är vanliga frågor som body-personer ställer till sig själva.

Viktigt att komma ihåg är: Att vara en body-person är varken bättre eller sämre än att vara "vanlig". Det väsentliga är att i alla situationer respektera både dig själv och människorna i din omgivning, att vara lyhörd för signaler och att vara tolerant.

Slutligen önskar Magnetenbloggen alla, body-personer så väl som "vanliga", ett gott slut samt ett gott nytt 2008!

Inga kommentarer: