onsdag 19 december 2007

Ungdomar frågar: "Vad är det för fel med att dricka bara för att bli full?"

”Vi hade redan druckit i flera timmar, men min kompis och jag tog ändå med oss en flaska whisky när vi gick från festen vid ettiden på natten. Vi började gå hemåt, och vi drack under tiden. Nästa sak jag minns är att solen gick upp, och jag upptäckte att vi hade gått åt fel håll. Vi hade faktiskt gått längs en motorväg. Det är ett under att vi inte blev påkörda av en bil.”
– Clay.

Ofta manar andra ungdomar på dem som dricker. Forskaren Carol Falkowski rapporterar: ”Nya och vågade dryckeslekar frodas: gruppaktiviteter med målet att dricka alkohol för att bli berusad. Några lekar kräver till exempel att alla deltagare skall dricka ett glas starksprit vid ett bestämt tillfälle under ett TV-program eller ett samtal.”

Även om somliga kan betrakta omåttligt drickande som en lek är det en mycket farlig lek! Förutom de fysiska skador som alokhol kan ge upphov till finns det också andra faror med att dricka för mycket. Om du blir berusad kan du lätt råka illa ut. Du kan bli överfallen eller till och med våldtagen. Samtidigt kan du också vara en fara för andra och uppföra dig okontrollerat på ett sätt som du inte ens skulle kunna tänka dig om du var nykter.

Trots sådana faror är det i många länder mycket vanligt att man gör reklam för alkohol, och det är lätt att få tag på alkohol. Ja, reklam i TV och tidskrifter glorifierar konsumtion av alkohol. Men det är ofta grupptrycket som får unga att dricka sig fulla.

I en undersökning av alkoholvanorna i Australien sade 36 procent av de unga som tillfrågades att de huvudsakligen drack för att ”passa in”. I den kaotiska atmosfären vid en ölfest kan någon som normalt är blyg bli festens medelpunkt när hans kamrater manar på honom att svepa det ena glaset efter det andra. Katie kördes hem medvetslös efter att ha gjort det. Hennes ”vän” hade gett henne alkohol och sagt: ”Kom igen, Katie, du är vuxen nu. Du måste lära dig att svepa den.”

Önskan att vilja ha roligt och passa in bland andra är så stark att det fortsätter att vara populärt att dricka sig full, trots de övertygande bevisen för farorna.

Vad väljer du?

Läs mer: http://www.watchtower.org/z/20040922a/article_01.htm

Inga kommentarer: