torsdag 8 november 2007

Internationell dans - vad är det?

Lea Nordfeldt informerar här lite om Internationell dans.
Hur skulle du beskriva Internationell dans för en som inte vet något om den?
Internationell dans skulle jag beskriva så här: att kliva in i ett rum fyllt med glädje och samvaro, ta del av en högst levande tradition. Att möta och uppleva annorlunda traditioner, musik och dans på ett lustfyllt sätt.

Det flesta danserna som lärs ut är ringdanser, alla tar lika stor del på lika villkor, alla har en plats i ringen. I Östeuropa finns det en filosofi som säger att varje människa är unik men ändå lika, som en länk i en ring som varken har en början eller ett slut. I Östeuropa är människorna stolta över sina traditioner, dansen där tillhör det vardagliga livet, en slags återspegling av samhället. Det är en högst levande tradition. Dansen och musiken har fortfarande stor betydelse vid fester och stora högtider. Danserna innehåller olika steg och stegkombinationer som är vanliga i dessa länder och gör så hela kroppen kommer i rörelse.

Vad får man ut av att dansa internationell dans?
I dansen kan jag väcka min egen glädje och på detta sätt väcka andras, att kommunicera med mig själv och med andra. Danserna ger kraft och energi, den ger lust och en känsla av gemenskap med andra människor. Alla gör så gott det kan, det finns inget rätt eller fel.

Intresserad av Internationell dans? Läs mer här!

Inga kommentarer: