torsdag 6 maj 2010

"Lätt att laga"-recept: Fisk med ägghack och potatis

Vi på Magnetenbloggen dog inte - vi klarade oss (och överlevde) och det här vill vi fira med ett "lätt att laga"-recept! Så fram med papper och penna nu eller gör en vanlig skärmdump, för snart kommer det!

Men först lite bakgrundshistorik:
jag kom själv på den här maträtten i förrgår. Eller, egentligen kom jag inte maträtten i sig (verkligen inte - det är en klassiker) utan snarare det smarta tillvägagångssättet vid tillagning. Jag är själv mycket nöjd men måste erkänna att jag, när jag testlagade, inte löpte hela linan ut utan fagade ut och kokade ägget i egen kastrull. Men det ska inte ni göra - ni ska laga allt i samma, det är det som är hela poängen.

Hur som helst, det speciella med den här maträtten är alltså att allt tillagas i en och samma kastrull - jätteenkelt och smidigt!

Recept (en portion):

2 potatisar
1 bit vit fisk (kanske 150 g av valfri sort)
1 ägg
(ev ärtor)
dill
smör

Gör så här:
Skala potatisarna och lägg ner i en kastrull som du fyller med vatten, lite mer vatten än vanligt, och lite salt. Låt koka 13 min under lock och lägg i ägget (med skal) i vattnet med potatisarna. Låt koka i 3 minuter och lägg sedan i fisken, som ska vara skuren i lite mindre bitar. Låt koka i 3 minuter till. Nu bör allt sammans vara nästan klart - det är nu ska hälla i ärtorna, om du nu vill ha ärtor till d v s. Koka 1 min och sedan är det färdigtillagat.

Servering:

Plocka försiktigt upp potatis, ägg och fisk med en sked och lägg potatisen och fisken på en tallrik. Lägg ägget i kallt vatten ett par minuter (så blir det enklare att skala sen) och häll av ärtorna. Skala ägget och hacka det ganska fint. Häll ägghacket, ärtorna och dillen över fisken och toppa med lite smörklickar. Sist av allt - kvarna på rikligt med svartpeppar.

Sådär ja - nu är maten klar!

Obs! Tiderna vad gäller tillagningen är ungefärliga och inte exakta, använd ditt eget omdöme! Bäst blir nog maträtten när man har lagat den ett par gånger.